Aquaristiek

Algen weetjes

   

Iedereen heeft wel last van algen... maar hoe krijg je ze eigenlijk weg?

Hier volgen enkele tips:

  • Bruine algen zijn erg gevoelig voor osmotische schommelingen, de toevoeging van 15 gram zout per 100 liter water is voldoende, na twee dagen gevolgd door een waterwissel.
  • Roodalgen zijn te diagnosticeren door indompelen in alcohol: door oplossen van het groene chlorofyl blijft enkel de rode kleurstof in de draadjes.
  • Al van de Redfield Ratio gehoord? Het is de verhouding tussen stikstof en fosfor in het water, die bepalend zou zijn of een groenalg bij waarden boven 22 of een cyanobacterie( blauwalg, weet je wel) tot ontwikkeling komt. Dit zou erop neer kunnen komen dat je blauwalg kan bestrijden door nitraat toe te voegen (of fosfaat te onttrekken) en dat groenalg kan bestreden worden door toevoeging van fosfaat (of onttrekken van nitraat). Bij een Redfield Ratio tussen 10 en 22 hebben de hogere planten een voordeel.
  • Geduld is een mooie deugd: de fout die een algontwikkeling in gang zette ligt enkele weken voor de ontdekking van het "algenprobleem" en na correctie zal het allicht enkele weken duren voor het effect hiervan duidelijk wordt.
  • Cyanobacterien zijn eigenlijk geen algen en kunnen met antibiotica bestreden worden. Een goedkopere en even efficiŽnte behandeling is de toevoeging van 5 ml zuurstofwater 3% per 100 liter water. Nadien wel de afstervende vellen verwijderen, om de groeiremmende stoffen te verwijderen.
  • Let op met breedspectrum algenbestrijders, de meeste zijn schadelijk voor de aquariumplanten, vooral fijnbladige planten zoals Cabomba, Hoornblad, Ambulia en Myriophyllum blijken gevoelig te reageren.
  • Groene algen zijn een teken van goede waterkwaliteit. Een magere troost als al je planten op teddybeertjes beginnen te lijken. Belangrijk om weten dat vele algeneters deze soorten rauw lusten.
  • Ook andere algen komen de waterkwaliteit ten goede, ze binden grote hoeveelheden nitraat, fosfaat ammonium en organische materialen. Daarom ook worden gevoelige vislarven in de commerciŽle viskweek in groen (algen-)water opgekweekt.


Vorig Artikel   Volgend Artikel

Terug naar overzicht

Lid Worden?

Heb je enig idee hoeveel geld je al onnodig hebt weggesmeten aan je aquarium?

Voor slechts 25? per jaar word je lid van onze vereniging en kom je alles te weten over je hobby!

Wil je meer informatie?

Polls

Ben je lid van een aquarium vereniging?
Neen en het interesseert me niet
Neen maar het interesseert me
ik ben lid van Rosaceus
ik ben lid bij een Belgische club en bij BBAT
ik ben lid bij een Nederlandse club en NBAT
Ja maar niet bij BBAT of NBAT

Bekijk resultaat