Lees het verhaal van Jan Uijtdewilligen over zijn reis naar een fascinerende wereld van aquaristiek en zijn ervaringen met de Rosaceus club.

Het begon allemaal zo’n tien jaar geleden, toen ik als jobstudent parket plaatste. Bij veel mensen thuis viel mijn oog steeds weer op iets bijzonders: aquaria. Die prachtige glazen bakken vol kleurrijke vissen hadden direct mijn aandacht. Het voelde alsof je een stukje van de wereld in je woonkamer had. Die fascinatie bleef hangen.


De eerste stappen

Twee jaar later bracht ik bijna elke woensdagmiddag door in de lokale dierenwinkel. Daar hadden ze van alles: voer en accessoires voor honden, katten en vogels, maar ook een aardig assortiment aquariumvissen en benodigdheden. Ik begon te fantaseren over mijn eigen aquarium. Toen ik achttien werd, besloot ik mezelf een cadeau te doen: een standaardbak van 80 x 40 x 50 cm.

Mijn ouders waren minder enthousiast. “Een bak met 100 liter water boven onze hoofden? Die ruit zal barsten!” probeerden ze me tegen te houden. Maar mijn passie was groter dan hun zorgen. Ik overtuigde ze met een onwaarheid: “Ruiten barsten alleen als je erop tikt.” Het werkte. Mijn eerste aquarium stond er!

De dierenwinkelier installeerde hem en gaf me duidelijke instructies:

  • Laat het water een week draaien.
  • Voeg daarna planten toe.
  • Pas na een week mogen de vissen erin.

Wat waren dat twee lange weken…


De eerste bewoners

Toen het eindelijk zover was, reed ik op mijn fiets naar de winkel. Op aanraden van de verkoper koos ik voor ‘gemakkelijke vissen’: guppy’s, zwaarddragers, een pleco (ruitenkuiser) en enkele corydoras voor de bodem. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om in teleurstelling. Binnen drie dagen gingen de eerste guppy’s dood. De winkelier gaf het transport de schuld, maar ik voelde me verantwoordelijk.

Ik gaf niet op. Mijn moeder werd mijn chauffeur voor nieuwe aankopen, en hoewel ik veel geld uitgaf, bleven de sterfgevallen zich opstapelen. Na een paar jaar was de enige overlevende… de pleco. Mijn planten groeiden wel, maar vissen kweken? Dat lukte me niet. De moed zonk me in de schoenen.


Een nieuwe start in Rumst

Door werk verhuisde ik naar Rumst. Ook mijn aquarium ging mee. Bij het opnieuw inrichten gebeurde er iets bijzonders: geen vissterfte meer! Sterker nog, mijn black molly’s begonnen zich voort te planten. Dat was een moment van inzicht. Ik bezocht een aquariumwinkel in Reet en kreeg daar uitleg over iets wat ik al die tijd had gemist: het biologisch evenwicht.

De zaakvoerder raadde me NO²- en NO³-testen aan om het water beter te begrijpen. Met die kennis werd vissen kweken ineens een succes. Ik kocht zelfs een klein bakje van 30 x 30 x 40 cm om de jongen in groot te brengen.


Een groeiende verzameling

Niet veel later kwam mijn bovenbuur zijn aquarium wegdoen. Hij verhuisde en wilde zijn sluiergoudvissen niet meenemen. Ik nam zijn bak over (60 x 40 x 40 cm) en gaf de goudvissen aan een vriend. Die bak werd een black molly-kweekaquarium. Het kleine bakje diende als opfokbak. Maar al snel zat het vol jongen, en ik wist niet meer waar ik ermee naartoe moest. Een teken om te minderen met kweken!


De wereld van cichliden

Het gespreksonderwerp op mijn werk was vaak vissen. Een collega nodigde me uit om naar zijn aquarium te kijken. Dat was een keerpunt: cichliden! Hij gaf me er een paar cadeau, en ik kocht een tweedehands aquarium van 110 x 60 x 70 cm. Dit 600-liter-aquarium was een avontuur op zich. Met hulp van een buurman kreeg ik het zware ding op zijn plaats. Het werd een perfecte plek voor mijn pleco en zilverhaaien, die inmiddels veel ruimte nodig hadden.

Met een pomp van 1.000 liter per uur, wit zand en een lavasteen-rotswand werd het een prachtig habitat. De Labidochromis caeruleus (gele cichliden) die ik kreeg, pasten er perfect in. Al snel groeide mijn bak vol, en ik leerde dat cichliden niet bepaald fan zijn van planten.


Een aquariumclub ontdekken

Via een artikel in de Koopjeskrant ontdekte ik de aquariumclub Rosaceus in Wilrijk. Tijdens mijn eerste vergadering werd ik overweldigd door de kennis en passie van de leden. Het voelde als thuiskomen.


Vandaag de dag

Mijn aquaria draaien inmiddels op hun best. Ik kweek zowel cichliden als planten met succes. Wat ooit begon als een simpele fascinatie is uitgegroeid tot een passie. Dankzij de kennis en steun van de leden van Rosaceus blijf ik leren en genieten van deze prachtige hobby.

Met veel vreugde geschreven,
Jan Uijtdewilligen

Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd en eigendom van de auteur, Jan Uijtdewilligen. Gebruik, distributie of reproductie zonder toestemming van de auteur en het bestuur van A.H.V Rosaceus is niet toegestaan.

 

Mijn Reis naar Aquaristische Obsessie
Getagd op: