Na het kweken met Trichogaster trichopterus begon het biotoop van deze vis me te fascineren. Omdat ik ze op de tentoonstelling wou etaleren ben ik een beetje gaan snuisteren op het internet en in een aantal boeken.
In mijn eerste jaar als aquariaan kocht ik me een 4-tal sierlijke vissen aan. De sierlijke bewegingen die ze met hun borstvinnen maakten trokken mijn aandacht. Het waren 4 Trichogaster trichopterus, ook wel gourami of blauwe spat genoemd. Twee blauwe en twee gele. Nadat ik me aansloot bij Rosaceus en we nog een half jaartje verder waren zette ik de vissen een keer apart omdat ik had begrepen dat gourami’s en guppen niet in hetzelfde biotoop leefden.
Nog geen 2 weken later was het mannetje een schuimnest aan het bouwen. Met uiteindelijk een 30tal nieuwe gourami’s als gevolg
Enkele maanden later groeide het idee om deel te nemen aan de tentoonstelling.. en waarmee kon dat beter dan met mijn nieuw gekweekte, en ondertussen reeds flink uitgegroeide gourami’s.
Maar met gourami’s alleen zou ik niet ver komen… Het moest en het zou perfect zijn. Ik wou een Aziatisch biotoop aquarium tentoonstellen. Ik kende echter als beginnend aquariaan niks van Aziatische biotopen. Twee maanden voor de tentoonstelling ben ik begonnen met heel het internet binnenste buiten te keren op zoek naar alle informatie die ik te pakken kon krijgen omtrent dit biotoop.
Al gauw kwam ik tot de vaststelling dat mensen vooral schrijven over het houden van bepaalde visjes of het houden van bepaalde planten. Maar bijna nooit over hoe zulk een biotoop eruit ziet. Welke planten je erin terugvind, welke vissen erin rondzwemmen, hoe ze samenleven, wat hun vindplaatsen zijn en de levensomstandigheden. Deze informatie vind je meestal wel apart bij elke beschrijving van 1 bepaalde vissoort. Dus gingen we maar aan het puzzelen.
In het Aziatische gebied vinden we veel stroomgebieden terug met elk hun specifieke eigenschappen. Ik heb me voor mijn zoektocht beperkt tot het Zuidoostelijk gebied vermits daar de Trichogaster trichopterus leeft.
In dit gebied vinden we vooral zogenaamde “black water pools” terug. Deze kreken, stroompjes en riviertjes bevatten een waarachtige overweldiging aan planten. Ze ontspringen veelal in het regenwoud en bevatten veel afgestorven plantendelen en zeer weinig mineralen. De term “zwart water” beschrijft de kleur van het water. Deze kleur krijgt het water door het oplossen van tanines(looistoffen) uit de gevallen bladeren van de omstaande bomen. Het water is licht zuur en zeer zacht. De waterwaarden liggen tussen pH 5.5 en 6.5 , dH 0 tot 4 en een temperatuur die gemiddeld tussen de 27 en 29 graden ligt. Het water wordt ook gekenmerkt door een enorme helderheid soms kan je wel tot 9 meter diep zien! Door de zuurtegraad vinden we in deze wateren ook maar een minimum aan parasieten en bacteri?n.
Door al het afstervend materiaal en de hoge temperatuur bevatten deze kreken soms zeer weinig zuurstof. Daarom ontwikkelden de gourami’s hun labyrint organen, om zuurstof uit de lucht op te nemen.
ndere vissoorten die we in dit gebied aantreffen zijn : Barbus oligolepis, Barbus fasciatus, Barbus tetrazona, Trichogaster leeri, Trichogaster trichopterus, Rasbora dorsiocellata, Rasbora heteromorpha, Rasbora lateristriata, Rasbora pauciperforata, Rasbora trilineata, Kryptopterus bicirrhis en als bodembewoners Botia macracantha evenals Acantophthalmus kuhli en Nemachilus fasciatus. Onderaan dit artikel vind je afbeeldingen van deze vissoorten.
Dit gebied heeft een uitgebreide vegetatie. We vinden onder meer Cryptocoryne soorten, Hygrophyla soorten en Eleocharis soorten terug. Ook Aponogeton, Vallisneria, Microsorium, Nomaphila en Vesicularia behoren tot de aanplanting. De dichte begroeiing en het dode hout en stenen zorgen voor veel schuilplaatsen voor de vissen.
De bodembedekking is meestal donker.
Met deze informatie trok ik uiteindelijk naar de 23ste tentoonstelling van Rosaceus. Vermits ik buiten de gourami’s ook nog een school Rasbora heteromorpha (kegelvlekjes) had wou ik een aquarium met een combinatie van Trichogaster trichopterus en Rasbora heteromorpha.
Als bodem gebruikte ik een lichtbruine kiezel en als decoratie wat kienhout. Dit materiaal kreeg ik ter beschikking van de club.
Een aquarium met afmeting 100 * 50 *50 kreeg ik ter beschikking van de club. Dit werd vrij snel gevuld en de pomp en verlichting werd aangesloten.
Om in het aquarium te plaatsen had ik de volgende planten :
Vallisneria spiralis
Ideaal als achtergrondplant.
Wordt tot 1 meter lang en zet zich voort dmv uitlopers.
Hygrophila angustifolia
Ideaal als midden of zijplant. Ik gebruikte hem tot hoogtes van 15 cm. Vermeerdering door hem te toppen en beide delen terug te planten.
Hygrophila difformis
Deze plant trachtte ik te gebruiken maar doordat hij zeer broos is bij transport was hij te hard beschadigd om de plant nog te gebruiken voor de tentoonstelling. Te vermeerderen door te toppen en beide delen terug te planten.
Lobelia cardinalis
Deze plant hoort niet echt in een Aziatisch biotoop.. maar soms moet je het doen met wat je hebt.
Nomaphila stricta
Cryptocoryne lucens
Deze soort gebruikte ik als voorgrond en in het midden van het aquarium. Cryptocoryne soorten staan erom bekend trage groeiers te zijn. Vermeerdering dmv uitlopers
Microsorium pteropus.
Ook wel bekend onder de naam javavaren. Ideaal om te laten ingroeien op hout. Vermeerdering door scheuten op de bladrand.
Cryptocoryne wendtii
gebruikte ik als middenplant
Ceratophyllum demersum
deze waterplant is niet specifiek Aziatisch maar overal vindbaar. Hij groeit zeer snel en is ideaal als achtergrond plant. Kan zeer dik aangeplant worden.
Ik had van de meeste van deze planten niet voldoende stuks om het hele aquarium te kunnen vullen vooral omdat je thuis je planten meestal niet zo dicht op elkaar plant. Hier en daar kreeg ik nog een en ander van andere leden of uit de plantenvoorraad die de club voorzag voor de tentoonstelling.
Vooral de Ceratophyllum demersum (hoornblad) die nog uit de vijver van onze secretaris werd gevist, kwam handig van pas om de achtergrond te vullen.
De dag van de tentoonstelling stond hij er dan toch. Het was nog niet helemaal perfect volgens wat ik in gedachten had maar ik was wel heel tevreden met het bereikte resultaat. Ik moet zelf zeggen dat dit resultaat er zeker niet zou gestaan hebben was het niet door de talrijke hulp van de andere clubleden. De tips, de raad, enkele planten die ik gedurende het eerste jaar en zelfs nog net voor en tijdens de tentoonstelling zelf kreeg, hebben ervoor gezorgd dat dit er stond.
De hele ervaring, het uiteindelijke resultaat, de tips van andere leden en bezoekers zorgen er nu voor dat ik volgende tentoonstelling dit Aziatisch biotoop nog beter ga trachten te brengen.
Er zijn toch nog enkele zaken die ik hardleers heb moeten ondervinden.
Zo merkte ik dat wanneer je even niet oplet gouramis wel eens een lekkernij durven maken van zo’n kegelvlekje. Ik heb het nooit echt zien gebeuren maar uiteindelijk merk je wel dat er dag na dag steeds meer kegelvlekjes verdwijnen. De vraag die ik me dan ook stel is of ze in de vrije natuur wel degelijk samenleven.
Ik leerde ook dat je net voor de tentoonstelling best niet begint te experimenteren in je aquarium met CO2 …. speciaal voor de tentoonstelling had ik een mooie bos Heteranthera zosterifolia gekweekt. Door toedienen van misschien teveel CO2 of misschien door het veranderen van de ballasten van de belichting verloor deze bos planten stelselmatig al zijn blaren….
De kegelvlekjes waren eigenlijk nog niet volgroeid genoeg om tentoon te stellen…
Tot slot nog enkele vissoorten die we kunnen terugvinden in een aziatisch aquarium :
Barbus oligolepis
Rasbora trilineata
Barbus fasciatus
Kryptopterus bicirrhis
Barbus tetrazona
Botia macracantha
Trichogaster leeri
Trichogaster trichopterus
Rasbora dorsiocellata
Rasbora heteromorpha
Rasbora lateristriata
Rasbora pauciperforata
Acanthophthalmus kuhli
Alexander Craen