Verslagen

Verslag van de vergadering van 28 maart 2006

    De historiek van de regenboogvissen.

Het was op onze tweede vergadering van maart dat de diareeks begon met het beeld van een regenboog. Gilbert Maebe bracht een diavoordracht die door zijn zoon was opgebouwd rond de familie van de regenboogvissen en wel in de volgorde waarin ze werden ontdekt en beschreven. Dank zij de reislust en de volharding van Gilbert werden van heel wat vissen prachtige opnames gemaakt, maar toch zijn er nog enkele soorten waarvan afbeeldingen uit boeken of zelfs exemplaren op sterk water gefotografeerd werden.

Een belangrijke gids in het verhaal van de regenboogvissen is het boek van Dr. Allen 'Rainbowfishes in nature and in the aquarium.' die in 1982 een systematisch overzicht gaf van de talrijke soorten met daarnaast een foto die de kleuren van de levende dieren weergaf.. En dankzij de vangexpedities van Heiko Bleher kwamen verschillende mooie soorten in Europa terecht, onder meer de Melanotaenia lacustris en de M. boesemanii (genoemd naar de Nederlandse ichtyoloog Marinus Boeseman).

We hoorden in deze voordracht dat de regenboogvissen uit zes families bestaan: Melanotaenia, Chilatherina, Glossolepis, Iriatherina, Cairnsichthys en Rhadinocendrus. De laatste drie families bevatten slechts één soort, resp. Iriatherina werneri, Cairnsichtys rhombosomoides en Rhadinocendrus ornatus.

Het is reeds 150 jaar geleden dat de M. Nigrans wetenschappelijk beschreven werd als korenaarvis (Atherina nigrans). In 1892 werd deze in een aparte onderfamilie geplaatst tot Monroe Melanotaenia beschreef als een echte familie op grond van duidelijke verschillen met de koornaarvissen. Ook M. Splendida werd met zijn ondersoorten reeds vroeg beschreven.

En zo laveerden we onder de deskundige leiding van Gilbert Maebe langs de geschiedenis van de ontdekking en beschrijving van de verschillende soorten regenboogvissen, met informatie uit eerste hand betreffende hun vindplaatsen, de ontdekkers, de naamgeving en vooral flink wat informatie over de geschiktheid voor het aquarium, de specifieke eisen en de vermenigvuldiging van de verschillende soorten.

Alsof al deze beelden van deze prachtige vissen niet voldoende waren,had de spreker na de pauze nog een extraatje voor ons mee: Aquatic Symphony, een overzicht van de mooiste aquaria van de Nationale Tentoonstelling 1999 te Antwerpen. Gedurende 20 minuten werden de fraaiste beelden in overvloeiing op onze netvliezen geprojecteerd. Impressionante beelden van mooi aangeplante en ingerichte aquaria met een sfeervolle achtergrondmuziek van David O' Connor. Woorden schieten gewoonweg tekort. Dank je wel Gilbert voor dit alles, en vooral om de regenboogvissen toegankelijk te maken voor de liefhebber-aquariaan.

Vorig verslag   Volgend verslag

Terug naar overzicht

Lid Worden?

Ben je uit de omgeving van Wilrijk?
Ben je gebeten door de aquarium microbe?

Door lid te worden van Rosaceus kan je heel wat meer te weten komen over je favoriete hobby.

Wil je meer informatie?

Polls

Wat vind je de leukste activiteiten van de aquariumclub
De babbel vergaderingen
Tentoonstellen
Bekijken van video's
Toespraken over bepaalde onderwerpen
Uitstappen
Met de club dingen doen tijdens het weekend
Quiz
Bezoeken aan andere tentoonstellingen
De DOE vergaderingen
Met de club gaan eten

Bekijk resultaat