Aquaristiek

Een moeras op je vensterbank

   

Sinds de deskundige uitleg van Hubert Martens, onze pionier in de moerascultuur, ben ik weer een hobby rijker: 'het kweken van plantjes in moerascultuur'. Om deze hobby uit te kunnen oefen in een klein appartementje was ik aangewezen op een aantal kleine serretjes op de vensterbank. Waar een wil is is een weg.

Toen Hubert zijn presentatie gaf klonk dat als muziek in de oren, duizenden plantjes kweken in enkele maanden tijd... Dat klonk impressionant... Dat moest ik ook kunnen!

Vermits ik niet zo'n handige harry ben zag ik het niet echt zitten om een glazen serretje in elkaar te knutselen. Is plastiek niet even goed? In een nabij gelegen zaak vond ik een aantal plastiek bakken met een niet doorzichtig deksel. Die konden wel van pas komen.

Ik draaide de bakken op zijn kop en gebruikte het deksel als bodem.

Bovenop die bodem plaatste ik een klein plastieken bakje van een passend formaat waar ik een 3tal cm water in kon laten lopen (Dank u Cathy voor de praktische bakjes). Dit noem ik de waterbak.

In deze waterbak plaatste ik kleinere bakjes (waar de afhaalchinees al niet goed voor is) die ik voorzag van gaatjes in de bodem zodat het water er gemakkelijk kon intrekken. Ik vulde deze kleine bakjes met potgrond.
Hubert raadt een mengeling aan van 3 zaken : grond, zand en turf. Ik doe het gewoon met potgrond en dat werkt ook. Misschien geeft de mengeling van Hubert meer succes? Ik heb het nog niet vergeleken.

De bakjes zijn nu gevuld met potaarde en staan in het water zodat de aarde goed nat is.

Tijd om te snoeien!

Zoals alle 14 dagen (of wanneer jou het beste uitkomt) snijdt je van al je stengelplantjes in het aquarium de toppen af , je houdt dan een top over van ongeveer 10 cm.
Deze top steek je terug in de bodem van je aquarium.
Het onderste gedeelte van de stengelplant ga je nu gebruiken voor in je moerasbakje.

Haal van dit takje alle wortels en blaadjes af en leg het plat op de natte potaarde.
Je kan de takjes eventueel vastzetten met behulp van kleine U-vormige ijzertjes.
Je kan deze ijzertjes eenvoudig maken van een rol beschermde groene ijzerdraad die verkrijgbaar is in iedere tuin of doe het zelf zaak.
Een kleine uitzondering is de Lobelia cardinalis waar ik telkens kleine stokjes maak met daarop 2 knopen (plaats waar een blad uitkomt) en deze gewoon in de grond steek.

Als je klaar bent met dit geduldwerkje, vul je je waterbak volledig, dek je je mini serretje af en hoef je enkel een paar maand te wachten voor je een prachtige groene tuin vol met plantjes hebt.

Je zal merken dat uit elke bladknoop een nieuw klein plantje zal ontstaan. 1stengel zal dus snel voor 10 nieuwe plantjes zorgen.

Het afval aan wortels en blaren die je van de takjes hebt afgetrokken kan je niet meer gebruiken. Die moet je gewoon in de vuilbak gooien.

Zoals je kan zien op de foto staan er ook nog een aantal andere plantjes in mijn serretje. Dit zijn een aantal Echinodorus soorten waar ik niet echt plaats voor had in m'n aquarium. Die kan je daar dus ook gewoon instoppen.

Het is mogelijk dat je af en toe wat water moet toevoegen aan de waterbak, dit hangt af van hoeveel water er uit je klein serretje ontsnapt. Zorg er steeds voor dat de potaarde nat is!

Als je uiteindelijk al deze nieuwe plantjes hebt kan je de takjes gewoon afknippen en in je aquarium plaatsen. En het verhaaltje begint weer van voren af aan.


Veel succes!

Alexander Craen


Vorig Artikel   Volgend Artikel

Terug naar overzicht

Lid Worden?

Heb je veel last van algen en geen idee wat je eraan kan doen?

In clubverband leer je het belang van de waterkwaliteit en hoe je deze kan behouden.

Wil je meer informatie?

Polls

Waarom hou je zo van aquaristiek?
Ik ben aan de vissen gehecht
ik hou van het inrichtwerk
ik zoek graag alles uit
ik ben een planten liefhebber
de gezelligheid
er is leven in huis
ik experimenteer graag
het is decoratief
ik krijg er veel voldoening van
nog iets helemaal anders.

Bekijk resultaat