Aquaristiek

Hoe moeilijk is kweken?

Wiljo Jonsson    

Het kweken van planten en zeker ook van vissen ligt de meeste liefhebbers toch nauw aan het hart , een beste bewijs is hiervan het aantal keren dat dit onderwerp op onze website (onder faq) is gelezen.

Daarom probeer ik iedereen nog maar eens te overtuigen dat kweken helemaal niet moeilijk is.



Omdat ik al meer dan een halve eeuw actief met onze hobby ben bezig geweest is het te begrijpen dat ik heel wat ervaring heb opgedaan en veel heb geleerd maar... dat ik ook veel heb "afgeleerd"!

Onze hobby is geweldig aangepast , meestal in de goede zin maar niet altijd.

Voorbereiding van de voeding:

Vroeger maakte ik mijn infusie zelf : potten met een banaanschil of een stuk aardappel of ik schotelde mijn jongbroed een "rijstschotel" voor ... en stinken mijnheer Peeters ! Heel wat werk . En nu , enkele druppels Liquifry nr.1 voor eierleggers , nr.2 voor levensbarenden. Als voorschrift staat op het flesje : goed schudden ,

1 druppel per 4 liter , 2 ? 4 keren per dag. Wat niet vermeld wordt is voor hoeveel jongbroed dit is. De ervaring leert je dat wel . Ik gebruik kleine kweekbakjes , 40cmX20 X30 hoog d.i.ca.20 liter water. In een eierdopje vol water doe ik een aantal druppeltjes Liquifry , op deze manier wordt de infusie gelijkmatig verdeeld over de inhoud van het kweekbakje. Hoeveel druppeltjes? Dat hangt af van de grootte van het nestje . Soms druk ik 5 m dan weer 7 maal op de buik van het flesje en dat 3 keren per dag.

Is niet zo belangrijk , eenvoudig aquarium houden . Waar je wel moet op letten is dat de melkachtige waas na enkele uren verdwenen is want dat is een teken dat er goed wordt gegeten.

Wat is kweken toch een schone hobby !

Het water

Wat ik ook heb afgeleerd is het altijd maar opnieuw het meten van de P.H. - hardheid en / of nitriet. Ik heb dit vervangen door waterverversing . Echter indien men actief bezig is met kweken kan de meting van het

water wel belangrijk zijn en ik heb dan ook honderden metingen gedaan. Het is zelfs zo dat ik nog metingen heb uitgevoerd op de "Boutron & Boudet" methode , in het nederlands is dit een meting met zeepoplossing. Vaag herinner ik me nog ( en ben ook even gaan piepen in mijn meer dan 40 jaar oude nota's ) dat er Marseille zeep werd gebruikt opgelost in een gedeelte Ethylalcohol en gedistilleerd water. Er was een fijn buretje bij met schaalverdeling. Dat moest je vullen met deze oplossing. Druppelsgewijs werd dit in het te onderzoeken water (+/- 40 cc.) gedaan en dan maar schudden ! En blijven schudden !

Het eindpunt was bereikt als na 1 minuut schudden het schuim gedurende 3 minuten niet meer zakt.

Als kontrole werd dit ook gedaan met het oor , uitgesloten voor de doven en slecht horenden , als het eindpunt is bereikt hoort men nu en dan een luchtbel klappen als het nog niet is bereikt hoort men een zacht geruis . Men las af op de schaal hoeveel oplossing er was gebruikt en dit was de hardheid bv. 28? , hoeveel ? 28? dat is keihard maar... er werd in die tijd meestal gerekend in Franse graden : 1 Franse graad is 0,56 Duitse graden. Moet er geen zand zijn ! Hiermede was je toch al een tijdje wijs.

En wat doen we nu ? 7 Druppeltjes van dit of dat flesje , wachten op de kleuromslag en klaar is kees!

Wat is aquarium houden toch eenvoudig geworden en een hulp voor aspirant kwekers.

Het aquarium

Nu bij de les blijven , we gingen het hebben over " Hoe moeilijk is kweken?"

De "bruidskamer" is een aquarium van 150cm X 40 X 50 hoog. Ik ben altijd een plantenboer geweest en zal dat ook wel blijven. Dus een volle bak met planten en als ik zeg vol dan staat hij ook vol . Op het wateroppervlak een dikke laag watervorkjes en eenden kroos.De boeman voor vele aquarianen maar niet voor mij. Wekelijks wordt er wel een volle schepnet uitgeschept , men moet toch licht blijven houden en dan kan mijn echtgenote kervelsoep maken.

Zoals in elke bak zullen de algen niet ontbreken , op mijn kienhout mogen ze welig tieren. Maar ... op mijn planten moeten ze weg blijven. Anubias en Bolbitis ,trage groeiers, zijn voor penseel algen risicoplanten.

Ik waak er dan ook over , als ik aan een blad slechts enkele haartjes zie , de schaar erin ! Ik loop wel het gevaar als mijn kontrole verzwakt ik grote problemen zal krijgen.

Om de 14 dagen worden er 4 emmers water ververst , een scheutje plantenmest erin. Hoe groot zijn die scheutjes ? Wel ik gebruik wel de maatglaasjes maar als ik de bibber heb of te snel ben kunnen die scheutjes al wel eens verschillen . Voor mij niet belangrijk ! Bij het vullen van de emmers laat ik de kraan stevig lopen en de bak wordt gevuld door het gebruik van een darm, zo zal het grootste deel van de chloor al wel verdwenen zijn . Ik heb nog nooit aqua-safe gebruikt. Ook alle andere poedertjes en flesjes zijn bij mij niet welkom met uitzondering van ons plantenmest , enkele kleibolletjes rond grote planten en wat turfgranulaat in een pijp van een kousenbroek in de filter. Natuurlijk als men heeft af te rekenen met een ziekte zal ik alle middelen gebruiken welke voorhanden zijn ... desnoods met mond aan mond beademing.

Nu iedereen heeft zijn eigen manier van aquarium houden , ik heb geleerd het eenvoudig te houden.

Keuze van het kweekkoppel

Welke "staarten" zwemmen er in mijn bak ?

Overwegend zalmpjes , zijn scholenvisjes : Kardinaaltetras ( Cheirodon axelrodi )" Neonnekes" kent iedereen , vraagt het maar aan de bezoekers op onze tentoonstelling , daar kunt ge de bezoekersprijs mee winnen. Zwartbandzalm (Hyphessobrycon scholzei) Bloedvlektetras (H.socolofi)- Rode minor (H.callistus) Roodneuszalmpjes (Hemigrammus rhodostomus) en dan nog een aantal Zwarte tetra's (Gymnocorymbus ternetzi) - Colisa lalia en Corydoras , overschotjes van vorige kweekjes .

Tenslotte , de hoofdvertolkers uit dit kweekje , een koppel volwassen ( +/-12cm) Trichogaster trichopterus "Cosby". Uiterlijk : geel-oranje hoofdkleur , met een aantal vertikale donkere bande welke lopen vanaf de rug tot in de buikpartij. Mooie rode oogjes. Geslachtsonderscheid is , zoals bij de labyrinthvissen , goed herkenbaar aan de rug en buikvinnen , bij de man lopen deze spits uit en bij het vrouwtje zijn ze afgerond. Deze vinnen en ook de staartvin zijn redelijk oranje met witte ronde vlekjes welke een groene schijn hebben.. Toch wel mooie vissen . Nu er zijn geen lelijke vissen , maar wel "voorkeuren".

Ik heb met deze vissen al enkele keren gekweekt, wel met wisselend succes . Tweemaal heeft de man zijn vrouwtje doodgebeten tot ik hem verwittigde dat hij een Piranha wijfje zou voorgeschoteld krijgen als hij niet zou stoppen met zijn kuren.Alhoewel Labyrinthvissen als agressief worden bestempeld leefden ze in mijn aquarium in goede verstandhouding met de overige vissen . Dit neem ik het beste waar bij de voederbeurten , geen gevecht tijdens het eten. Wel moest het vrouwtje al eens vluchten , maar zonder erg en ze had voldoende schuilplaatsen tussen de dichte beplanting.

Buiten de dagelijkse voederbeurt ben ik de laatste tijd niet meer zo actief met onze hobby bezig maar... observeren doe ik nog altijd met veel plezier. Het jagen van de mannetjes achter de wijfjes:"Ik ben de max!

Ze komen allemaal goed eten . Alles ziet er normaal uit!

En toch... het viel me op dat ik van de ene dag op de andere zat te kijken naar een aquarium zonder vissen;

De 60 ? 70 vissen zaten verscholen tussen de planten en de twee "Cosby's" joegen achter alles wat zijn

kop of staartje liet zien. Dat was voor mij geen nieuws, het was gewoon het afbakenen van hun teritorium en hun ingeboren broedzorg. Daar het schuimnest bouwers zijn , ik op zoek naar een nest, maar door de dichte beplanting en de dikke laag oppervlakte planten , niet gevonden.

Dat is nu een nadeel , indien ge het zo wilt noemen , van een overvolle plantenbak plus een dikke laag
drijfgroen. Oh, het zal zich zelf wel oplossen. Enkel bij het voederen kwamen de vissen met een lange nek, vlug wat eten om dan opnieuw in de planten te gaan schuilen. Dat heeft toch wel een dag of drie geduurd.

De kweek

1 juli : Nooit gezien ! Honderden kleine"Cosby kes" zwemmen langs de voorruit . Wel blijft er al eens een enkel visje over dat na een paring zich heeft kunnen redden , maar.... honderden...

Wat nu kleine man? Ik ben gestopt met kweken en doe niet meer aan moeraskultuur. Het is de eerste keer gedurende meer dan twintig jaar dat ik heb moeten afhaken op de tentoonstelling en nu duwen ze een nest jongbroed onder de ogen.En dan komt de kweker toch weer boven , ik kan het niet over mijn hart krijgen om al deze visjes aan hun lot over te laten.

Het kweekbakje

Eens de beslissing genomen , komt de routine boven : Bakje genomen ,40X20X30cm hoog - dekruiten gezocht - gaat dat luchtpompje nog? ja O.K - verwarmer geplaatst maar niet aangesloten , juli is warm genoeg - nog een lichtkapje , want ik moet altijd alles kunnen zien. Gelukkig heb ik nog een vol flesje Liquifry.

En nu de visvangst : bakje voor 1/4 gevuld met water uit het aquarium.- een darm in de school visjes en overhevelen , ongelooflijk hoe snel deze pas uitgekomen larfjes kunnen wegspringen , ze vechten voor hun leven maar ze beseffen niet, dat deze welke het geluk hebben om overgeheveld te worden , het zullen overleven en met de beste zorg zullen groot gebracht worden .

Het overhevelen enkele malen herhaald en dan gestopt want ik ben geen voorstander van grote nesten kwestie om voldoende (= zeer veel ) voedsel te kunnen geven , het is de basis bij jonge visjes.

Met het aantal jongbroed dat nog overblijft heb ik de natuur zijn gang laten gaan. Het leven is een strijd !

De opfok kan beginnen : 3 maal daags 5?7 druppels Liquifry en om de 4(?) dagen 5 liter water verversen.

De opgroei


Ondertussen 2 flessen met Artemia opgezet , gelukkig had ik er nog in voorraad. Zeezout gekocht , met gewoon zout gaat het ook, meermaals gebruikt , maar zeezout zou volgens de voorschriften betere resultaten geven.

De eerste dagen met zeer kleine hoeveelheden toedienen. Zodra de visjes rondzwemmen met dikke, roze buikjes van de Artemia , 3 X per dag de porties verhogen. Bodem afhevelen en vervangen door vers water.

Ik gebruik meestal een kweekbak zonder bodembedekking (soms als uitzondering een turfbodem) Het voordeel van een glazenbodem is , dat ge de "onzuiverheden" (=kak) beter ziet liggen. Nadeel is echter dat ge , door de weerspiegeling op de bodem ge denkt een groter nestje te hebben dan in werkelijkheid. Dom ! Dom ! Dom !

Ondertussen werd er uitgezien naar een groter onderkomen. Bak klaargemaakt van 60X30X40cm hoog. Was aangesloten op een E-Heim filter , rond de uitlaat heb ik stuk ronde mouse bevestigd zodat er zeker geen klein grut kan meegezogen worden. Deze stukken "worst" had ik ergens gevonden in een rommelwinkel en waren voorzien als isolatie materiaal voor dunne ronde buizen . Wat een kweker niet allemaal kan gebruiken! Verder de gewone attributen zoals in het kleine bakje : zeker de dekruiten niet vergeten om te zorgen dat de lucht buiten de bak nagenoeg gelijk is aan deze van het water .Labyrinth vissen ademen lucht in en grote verschillen in temperatuur kan aanleiding geven tot ziekten. Nu in de maand juli zijn de temperaturen meestal hoog genoeg .

17 juli : Na een 3 tal weken in het kleine bakje zijn de visjes overgezet in de grotere bak. Zonder problemen.

Ze groeien goed en zijn nu +/- 1cm groot. Nu is het nog enkel een kwestie van voederen en water verversen.

Hoeveel het er zijn weet ik niet maar zeker meer dan voldoende . Maar wat ga ik er nu verder mee aanvangen?

Toen ik in mijn vroeger leven betrokken was bij de organisatie van de tentoonstelling en naast de info-stand ook de ledenadministratie deed was mijn streven om ooit de kaap van de 100 leden te bereiken. Wel het hoogste aantal leden was 134 ! Ik heb toen enkele keren iets bedacht om leden te werven en wel het volgende.

Voor de nieuwe leden op de tentoonstelling van 2005

Al wie lid wilde worden kreeg gratis 4 ? 6 visjes uit een nestje van mij. Wel dat kan ik nu ook doen op onze tentoonstelling in de maand augustus. Nog enkel afspreken met een bestuurslid voor een juiste regeling.

Slot

Wat is kweken toch gemakkelijk!!! Tot op de tentoonstelling !

Hubert Martens


Vorig Artikel   Volgend Artikel

Terug naar overzicht

Lid Worden?

Vroeg je je altijd al af hoe je in hemelsnaam een mooi plantenaquarium kan bekomen?

Op onze babbel vergaderingen worden heel wat weetjes over planten uitgewisseld.

Wil je meer informatie?

Polls

Wat zou je graag nog terugvinden op deze site
Discussie met andere aquarianen
9.9%
Mogelijkheid tot stellen van vragen
11.8%
aquarium voorstellingen
26.1%
meer artikels over nog niet besproken onderwerpen
6.2%
meer FAQ antwoorden
0.6%
meer nieuwtjes
3.7%
uitwisselen van tips en truukjes
41.6%
Aantal stemmen: 161